Meer boels
Inloggen Registreren
02 September 2020

5 vragen aan Coen Goethals (Commercieel Manager Boels Power & HVAC)

Wat kun je vertellen over dit project?
De klant, een bekende online drukkerij, was op zoek naar koeling voor zijn productiehal. Die hal staat vol met printers waarvan de elektronische componenten die erin zitten niet warmer mogen worden dan 27°C. Gebeurt dat wel, dan gaan de printers in storing en komt het volledige productieproces stil te liggen. Dat wil je natuurlijk voorkomen!

Wat is er uniek aan dit project?
De hal waarin de drukkerij zicht bevindt, is een voormalige logistieke hal. Bij de bouw ervan is geen rekening gehouden met koeling. Op het moment dat het buiten boven de 24°C is, loopt de temperatuur in de hal al snel op tot 27 of 28°C. Dit probleem komt iedere zomer terug. Daarom hebben we de klant geadviseerd om te kijken naar een semipermanente oplossing. 

Wat heeft Boels geleverd?
We werken in deze hal met geperforeerde luchtverdeelslangen. Deze zijn voor de klant op maat gemaakt en worden permanent ingehangen. In de zomermaanden komt daar een Koelmachine van 200 kW bij die koud water produceert. Enkele aparte luchtbehandelingsunits (airhandlers) zetten dit koude water om in koude lucht en zorgen ervoor dat er per uur tot wel 36.000 m3  van deze koele lucht door de slangen geblazen wordt. Zo kan de hal tot een maximale buitentemperatuur van 35°C onder de benodigde 27°C gehouden worden.

Wat kon Boels nog bijdragen?
De hal is 10 meter hoog maar alleen de onderste 4 meter hiervan worden gebruikt. We hebben de luchtverdeelslangen op 5 meter gehangen waardoor er minder koelcapaciteit nodig is, ongeveer de helft. Deze efficiënte manier van koelen zorgt ervoor dat de verbruikskosten enorm dalen. We hebben berekend dat de klant hierdoor alleen al aan stroom € 812 per week bespaart.

Wat is Boels Power & HVAC?
Boels Power & HVAC (Heating, Ventilation, Air Conditioning) is ontstaan uit de overname van het Belgische Racor door Boels Rental. Als specialist op het gebied van tijdelijke stroom en klimaatinstallaties richten we ons met name op bouw, industrie, logistiek en events. Onze technische specialisten maken voor elke klant een plan op maat. De installatie, het onderhoud, het brandstofmanagement en de demontage van de installatie doen we allemaal zelf waardoor de klant hier geen omkijken naar heeft.

Meer weten? Kijk op Boels Power & HVAC voor meer informatie.

Altijd op de hoogte zijn? Meld u aan voor onze nieuwsbrief