Meer boels
Inloggen Registreren
08 april 2020

Last van de eikenprocessierups? Het wegzuigen van de nesten voorkomt de meeste overlast.

Voor de processierups geldt dat voorkomen beter is dan bestrijden. In het najaar kan de strijd al worden aangegaan door preventief bomen met eitjes te besproeien met een chemisch of biologisch middel. Zitten er toch nesten aan bomen, dan is het opzuigen van de processierups de meest geschikte methode. Bovendien is dit niet schadelijk voor de boom zelf en andere insectensoorten.

Boels stofafzuiger voor bestrijden processierups

Met de Boels stofafzuiger haal je de rupsen en het nest volledig weg. De stofafzuiger heeft een zeer grote luchtstroom speciaal voor het opzuigen van de kleinste brandhaartjes. De brandhaartjes van de rups kunnen door de veilige dubbele HEPA13 filtering niet vrijkomen. Door het eindeloze Longopac zakkensysteem komen de brandhaartjes ook niet vrij tijdens het verwisselen van de zak of het vervangen van de filters. Deze manier voorkomt verspreiding van brandharen in de omgeving en rupsrestanten op locatie.

Juiste PBM’s

De bestrijder moet altijd de juiste PBM’s dragen zodat het gezicht en volledig lichaam beschermd zijn tegen de brandhaartjes. Ook tijdens het reinigen van de machine en vervangen van de filters. Het afval van de rupsen en filters dienen vervolgens volgens vaste richtlijnen van de overheid of gemeente te worden afgevoerd door de huurder.

Hoog in de bomen

De nesten van de eikenprocessierups kunnen hoog in de bomen zitten. Een telescoophoogwerker lost dat probleem op en zorgt ervoor dat de bestrijder goed bij het nest kan. Telescoophoogwerkers zijn te huur in verschillende werkhoogtes, maar ook als aanhangerhoogwerker. Kijk hier voor een geschikte hoogwerker.

Zomers ongemak

Met name in de lente en zomer geeft de rups overlast. Daarna verpoppen de rupsen zich tot vlinders, maar de achtergelaten nesten vormen dan nog steeds een probleem voor mens en dier. De meeste nesten worden aangetroffen in eiken langs lanen, in erfbeplantingen en op landgoederen. Soms komen ze ook voor op beukenbomen en berken. In bossen wordt de rups iets minder vaak waargenomen, vermoedelijk vanwege natuurlijke vijanden zoals de sluipwesp.

Altijd op de hoogte zijn? Meld u aan voor onze nieuwsbrief