Meer boels
Inloggen Registreren
10 januari 2019

Boels wil dat iedereen stofvrij én veilig kan werken. Stof zorgt niet alleen voor overlast, het is bij inademing slecht voor uw gezondheid. Vanuit Europese regelgeving gelden er daarom strenge regels voor wat betreft de maximaal toegestane hoeveelheid fijnstof op een bouwplaats. Gelukkig zijn er heel wat slimme oplossingen om zoveel mogelijk stofvrij te kunnen werken.

Afzuiging op de machine

Stof is niet alleen slecht voor degene die een machine bedient, ook de omgeving merkt de gevolgen. Steeds meer machines en apparaten worden uitgerust met een zogenaamde vacuümpoort. Daarop kan heel gemakkelijk een goede stofafzuiging worden aangesloten. Voor elk type machine en elke soort stof is er een passende stofafzuiging. Welke afzuiging dit moet zijn, staat in de stofwijzer. Een stofafzuiging met Longopac maakt het wisselen van stofzakken mogelijk, zonder dat de gebruiker met de inhoud ervan in contact komt. Het revolutionaire HEPA-filter houdt bovendien de meest fijne stofdeeltjes tegen.

Stofbeheersing door water

Het beheersen van stof kan ook met behulp van water. Omdat water de stofdeeltjes bindt, komen ze niet in de lucht terecht, maar worden ze in een slurry (een mengsel van water en stof) meegevoerd.
Een goed voorbeeld is de diamantboormachine. Het water koelt niet alleen de diamantboor, maar neemt tegelijkertijd de stof in een slurry mee, die vervolgens wordt opgevangen en afgevoerd. Eerst in een slurry-opvang en daarna in de waterzuiger. Werken met een slurry-opvang betekent bovendien achteraf minder schoonmaken en dat scheelt tijd.

Er zijn ook machines, zoals een breekhamer of betonschaar op een slooprobot, met een ingebouwd watervernevelingssysteem, die stof uit de lucht meteen met het water bindt. Bij grote sloopwerken en grondwerken waar veel stof vrijkomt, biedt een watervernevelaar of waterkanon uitkomst.

Luchtreinigers

In een ruimte waar gewerkt wordt kunt u een luchtreiniger plaatsen om zoveel mogelijk stofvrij te kunnen werken. Een andere mogelijkheid om stof uit een ruimte weg te krijgen, is met behulp van een afzuiginstallatie die de stof naar buiten blaast. Aan het apparaat kan eventueel ook een stofopvangzak worden bevestigd. Het is een handige en doeltreffende oplossing voor het opvangen van stof en het schoonhouden van de lucht.

Afschermen van de ruimte

Vinden de werkzaamheden plaats in één deel van de ruimte, dan kan dit gedeelte worden afgezet met een afschermsysteem. Het stof blijft daardoor binnen de ruimte waar gewerkt wordt. Het Boels afschermsysteem zorgt ervoor dat stof zich niet naar een naastgelegen ruimte kan verspreiden. Ideaal tijdens verbouw- en onderhoudswerkzaamheden. Bovendien past het afschermsysteem in elke ruimte en beschadigt het wanden en vloer niet.

Persoonlijke beschermingsmiddelen

Naast alle mechanische manieren om stof te reduceren, is het uiteraard belangrijk om tijdens het werken persoonlijke beschermingsmiddelen en adembescherming te dragen. Items die overigens in ieder Boels filiaal verkrijgbaar zijn. Voor meer advies over wat voor u de beste oplossing is, kunt u altijd bij een medewerker van Boels terecht.

Altijd op de hoogte zijn? Meld u aan voor onze nieuwsbrief