Meer boels
Inloggen Registreren
26 juni 2015

Vuile en stinkende toiletten zijn voor veel mensen de grootste ergernis op festivals, blijkt uit onderzoek. Steeds meer festivals grijpen daarom in en maken gebruik van aangepast sanitair.

Op de festivalweide in Werchter, waar donderdag Rock Werchter van start gaat, zullen dit jaar 648 vacuümtoiletten van Boels Rental staan. ‘Festivalgangers gaan vanaf nu comfortabel de pot op’, zegt woordvoerster Nele Bigaré van Live Nation, de organisator van het festival. ‘Ze zien er uit als een normaal toilet, met een porseleinen pot en al. Ze zijn makkelijk proper te houden. Er hangen amper nare luchtjes. Hoogwaardige sanitaire voorzieningen kunnen ook in een festivalomgeving.’

Het water dat gebruikt wordt om door te spoelen, gaat bovendien niet verloren. ‘Het sanitair afvalwater wordt in buffertanks opgevangen en naar Aquafin afgevoerd waar het gezuiverd wordt.’

Boels Rental levert ook vacuüm urinoirs op de festivalweide. ‘De aan de vacuüm urinoirs opgevangen stroom wordt - in het kader van een proefproject - apart opgevangen en eveneens afgevoerd. Deze urine zal een aparte zuivering ondergaan in het kader van struvietproductie. Menselijke urine is immers rijk aan fosfaten. In Leuven exploiteert Aquafin een proefinstallatie om struviet te winnen uit het zuiveringsslib. Het is een kunstmestvervanger, bijzonder belangrijk voor de voedselproductie.’

Fosfaat is dan weer een kostbare grondstof, die gewonnen wordt uit mijnen in onder andere Marokko en China. ‘De natuurlijke bronnen raken echter uitgeput. Fosfor kan niet geproduceerd worden, men is aangewezen op recyclage. De festivals in Werchter nemen dan ook graag deel aan dit onderzoek naar het sluiten van de fosforkringloop.’
Boels Rental heeft onlangs de Sanitrax toiletten in de verhuurvloot opgenomen. Met deze vacuüm toiletten speelt Boels in op de groeiende behoefte van afnemers om op een milieubewuste manier om te gaan met de sanitaire afvalstromen.

Rock Werchter vindt dit jaar plaats van donderdag 25 tot zondag 28 juni. Alleen voor vrijdag, de dag waarop onder meer Mumford & Sons en Pharrell Williams optreden, zijn er nog tickets beschikbaar.

Altijd op de hoogte zijn? Meld u aan voor onze nieuwsbrief